Новини
30 листопада 2017

«Соцреалізм. Здаватися іншим» / Презентація програми та зошитів

3 грудня, у неділю, о 16:00 в межах семінару «Соціалістичний реалізм. Здаватися іншим» розпочнеться низка втручань у простір музею та відбудеться презентація Зошитів семінару.

24130171 554697058201902 6298432911327821606 o

Мистецькі роботи-втручання, які відбуватимуться в музеї протягом грудня, походять із загального фокусу семінару – пошуку можливих форм запитування явища соцреалізму та критичного перегляду тих норм соцреалізму, що репрезентуються художніми музеями України сьогодні. Втручання методологічно орієнтовані на довільне застосування наукових дисциплінарних підходів у їхньому зіставленні з твором мистецтва та мистецькою практикою.

Цієї неділі відбудеться показ роботи Анни Щербини «Вид з протилежного кута залу».

Також кураторська група семінару представить два друковані випуски Зошитів, підготовлені цьогорічним семінаром Метод Фонду «Соціалістичний реалізм. Здаватися іншим». В Зошитах зібрані матеріали, які виникали в межах дослідницьких і мистецьких проектів, публічних лекційний програм, дискусій і які поєднували досвід діяльності музейниць/ків, художниць/ків, історикинь/ків.
На презентації піде мова про інтуїтивні висновки і напрями досліджень семінару «Соціалістичний реалізм. Здаватися іншим», побудованого навколо запропонованого кураторською групою функціонального поняття «соцреалізму як негативного мірила», через яке розглядалися способи опису і репрезентації соцреалізму післярадянським художнім музеєм.

Учасниці/ки втручань: Євген Казак і Валерія Лазаренко, Ларіон Лозовий, Лада Наконечна, Денис Панкратов, Еліас Парвулеско, Леся Хоменко, Анна Щербина.
Авторки/ри матеріалів Зошитів: Катерина Бадянова, Тетяна Вуєва, Олена Ґоденко, Євген Казак і Валерія Лазаренко, Естер Лазар, Ларіон Лозовий, Ігор Мокану, Лада Наконечна, Денис Панкратов, Еліас Парвулеско, Леся Хоменко, Анна Щербина, Ілля Яковенко.


Про семінар «Соцреалізм. Здаватися іншим» 
Видання здійснені за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung з коштів Міністерства зовнішніх справ ФРН. Інформаційна підтримка: видання Простори.