Новини
07 грудня 2018

Українська Венеція - вибір національного проекту переглянуто з огляду на воєнний стан

Процедуру відбору проекту для національної презентації на Венеційській бієнале переглянуто відповідно до реалій воєнного стану - повідомив виданню Prostory представник Міністерства культури Євген Лящ.

Після надзвичайної позачергової наради представники Міністерства культури, Міністерства оборони та Міністерства інформаційної політики прийшли до висновку, що звична конкурсна процедура вибору проекту не відповідає нинішньому буремному часові. Тому було вирішено переглянути рішення конкурсної комісії та надати перевагу проекту, який експерти з трьох Міністерств, а також об'єднаного Інституту Проблем Національної Пам'яті та Сучасного Мистецтва визначать як найбільш патріотичний. На поодинокі застереження щодо браку незалежних експертів у оновленій комісії, прозвучала слушна відповідь, що українські мистецькі навчальні заклади досі не готують достатньо фахівців з визначення рівня патріотизму у творах сучасного мистецтва.

5909ead134ed5

Із огляду на можливе невдоволення частини мистецької спільноти планується провести низку дискусій, під час яких спільноту буде ознайомлено з рішеннями комісії та приведено до консолідації. 

Окрім бездоганного патріотичного змісту буде враховуватися спроможність авторів проекту до пришвидшеної комунікації в умовах надзвичайних обставин, зокрема їх можливість здійснити прямий телефонний дзвінок першим особам держави, ажде координація дій з реалізації проекту відбуватиметься на найвищому рівні. 

Український проект має одночасно відповідати темі 58 Венеційської бієнале "Щоб вам жити у цікаві часи" та національному гаслу "Армія! Мова! Віра!" – попри те, що в останньому деякі недалекоглядні особи помилково вбачають подібність до одного з нинішніх передвиборчих слоганів. 

Обраному митцеві Міністерство культури видасть дійсне "посвідчення генія", яке надалі позбавлятиме його від потреби брати участь у будь-яких конкурсних процедурах та надасть унікальний та виключний правовий статус, до якого найближчим часом буде адаптоване чинне законодавство. Утім, термін дії посвідчення може бути переглянутим в залежності від потреб політичного моменту, – наприклад, за умови появи патріотичніших творів інших авторів. 

Адже геній-патріот, наділений абсолютним правом на перемогу, не може співіснувати в єдиному просторі з іншими геніями-патріотами, які користуются аналогічним правом. Наразі у Міністерстві обговорюється проект надання тимчасового "посвідчення генія" на комерційній основі в умовах скорочення видатків на культурну сферу. Адже, як зазначив пан Лящ, "Патріотизм культури полягає, зокрема, і в її спроможності забезпечувати себе самостійно".