Новини
26 квітня 2018

11–25 травня 2018

Програма проекту Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ

Центр візуальної культури оголошує програму проекту Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ, що проходитиме в київському Будинку кіно з 11 по 25 травня у форматі міжнародного форуму мистецтва й знання, на якому вперше в Україні виступлять з лекціями такі видатні філософи та історики сучасності, як Жак Рансьєр (Франція), Шанталь Муфф (Бельгія), Аляйда Ассман (Німеччина), Аґнес Хеллер (Угорщина) та Алєксєй Юрчак (США).

30705014 1720647414651171 4017491573792047104 n

Проект Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ досліджує політичний та культурний спадок протестів і боротьби 1968 року, беручи до уваги суперечності цього історичного моменту для Заходу та Сходу Європи з перспективи п’ятдесяти років потому. Він розпочнеться з лекції французького філософа Жака Рансьєра «Реполітизуючи французький 68-й», що відбудеться у п’ятницю, 11 травня, о 19:00. У своїй лекції Жак Рансьєр розгляне цілі та практики революційного руху у Франції 1968-го року, які зосереджувались на співвідношенні між університетською системою та капіталістичним домінуванням та продемонстрували, що означає політика як сила колективного винайдення. Мова лекції – англійська із синхронним перекладом на українську.

Графічні дизайнери Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017 та Київського Інтернаціоналу – ’68 СЬОГОДНІ, амстердамське тріо Experimental Jetset (Маріке Штолк, Ервін Брінкерс та Денні ван ден Дунґен), представлять у Києві своє дослідження міста як платформи для (графічної) мови. Під час презентації «Надбудова», що відбудеться в суботу, 12 травня, о 16:00, колектив зосередиться на чотирьох ключових темах: конструктивізмі, Ситуаціоністському інтернаціоналі, рухові прово та пост-панку. Мова події – англійська.

У неділю, 13 травня, о 16:00 хорватський художник Іґор Ґрубіч розповість про свій проект інтервенцій у публічний простір «366 ритуалів визволення», що базується на спадку концептуальних мистецьких практик у колишній Югославії, політичних фільмах Жана-Люка Ґодара та культурних стратегіях кінця 60-х та початку 70-х років. Мова події – англійська.

У п’ятницю, 18 травня, о 19:00 відбудеться лекція бельгійської політичної мислительки Шанталь Муфф «Афекти демократії». У ній вона розгляне роль мистецьких практик у створенні афектів, що здатні мобілізувати колективну волю, спрямовану на досягнення демократичного ідеалу. Мова лекції – англійська із синхронним перекладом на українську.

Для Західної Європи травень 1968-го залишається символом звільнення та бунту проти закоренілих владних структур, а також культурним і мистецьким орієнтиром, тоді як для Східної Європи актуальнішою, очевидно, є 50-та річниця Празької весни та радянської військової інтервенції у Чехословаччину. В суботу, 19 травня, о 16:00 відбудеться симпозіум «Жива газета. Спадок Празької весни сьогодні» за участі Збинєка Баладрана, Павла Барші (Чехія), Ладії Ґазової (Словаччина), Віоли Єжкової, колективу «Капітал» (Чехія), Алєксєя Клюйкова (Росія) та видатної угорської філософині Аґнес Хеллер. Учасники симпозіуму обговорюватимуть одне з найактуальніших питань того часу – чи можливо реформувати соціалістичну модель. Мова події – англійська.

У неділю, 20 травня, о 19:00 відбудуться покази чеських фільмів «Чорне й біле» (1968) Крішни Вішваната й «Фуга на чорних клавішах» (1965) Драгоміри Віганової, а також презентація дослідниці кіно Терези Стейскалової (tranzit.cz) «Режисери всіх країн, єднайтеся!» про амнезію культурного обміну в контексті тимчасового перебування студентів із Неприєднаних країн у Чехословаччині. Також у неділю о 14:00 в художніх майстернях на вул. Сошенка, 33 художні колективи Tokonoma (Німеччина) та Сошенка, 33 (Україна) презентуватимуть спільний проект, робота над яким розпочалася в Касселі під час documenta 14. Мова подій – англійська.

У середу, 23 травня, о 19:00 німецька історикиня та культурна антропологиня Аляйда Ассман прочитає лекцію «1968 у Німеччині: покоління з двома етапами та обличчями». Вона розкаже про історичний внесок покоління німців, народжених між 1940 та 1950 роками, у революційні рухи 1960–1970-х та 1980-х років, що відіграли важливу роль у становленні нової Європи. Мова лекції – англійська із синхронним перекладом на українську.

На завершення проекту, у п’ятницю, 25 травня, о 19:00 відбудеться лекція американського культурного антрополога російського походження Алєксєя Юрчака «Лабораторія майбутнього: тіло Леніна між біохімією та мистецтвом». Він розповість про те, як політичне, мистецьке та біологічне перетинаються в унікальному проекті збереження тіла Леніна та запропонує з такої перспективи поглянути на сучасні іконоборчі рухи, спрямовані на образи Леніна. Мова лекції – російська.  


Адреса локації проекту – київський Будинок кіно (вул. Саксаганського, 6).
Вхід на всі заходи – вільний.
Організатор – Центр візуальної культури (Київ)
Автори емблеми – Experimental Jetset, Амстердам 2018

Інституційні партнери: De Balie (Амстердам, Нідерланди), European University Viadrina (Франкфурт-на-Одері, Німеччина), Krytyka Polityczna (Варшава, Польща), Medusa Books (Київ, Україна), tranzit.cz (Прага, Чехія).
За підтримки: Bundeszentrale für politische Bildung, Goethe-Institut в Україні, Prince Claus Fund.

Центр візуальної культури (ЦВК) – це незалежна культурна інституція в Києві, що 2018 року відзначає десятиліття свого заснування та залучення у видавничу та виставкову діяльність, наукові дослідження, проведення публічних лекцій, дискусій і конференцій. У 2015 році Центр візуальної культури отримав нагороду Європейської культурної фундації ім. принцеси Марґріт та був організатором Київської бієнале 2015 «Київська школа», яку курували Хедвіґ Заксенхубер та Ґеорґ Шоллхаммер (Австрія). 2017 року Центр виступив організатором та куратором Київського Інтернаціоналу – Київської бієнале 2017, в рамках якої відбулася серія виставок, лекцій, дискусій та воркшопів за участі відомих міжнародних мислителів та художників, присвячених дослідженню та віднайденню емансипативного потенціалу в ідеї політичного Інтернаціоналу.

Контакти:
http://vcrc.org.ua/
vcrc@vcrc.org.ua
www.facebook.com/vcrc.org.ua
(093) 035 89 10 Ганна Циба
(097) 436 98 99 Юстина Кравчук