18 September 2018

Дискусія про самоорганізовані культурні інституції // Презентація книги Євгенії Бєлорусець «Щасливі падіння»

kniga small22 вересня о 15:30 під час Book Forum у Львові (вул. Академіка Гнатюка 12А) відбудеться дискусія про самоорганізовані культурні інституції, ініційована новим українським видавництвом IST Publishing та Гете-Інститутом в Україні. Під час заходу відбудеться презентація книги Євгенії Бєлорусець «Щасливі падіння».

У дискусії, що порушуватиме питання про незалежну видавничу та редакторську діяльність в Україні, візьмуть участь Катерина Носко (мистецтвознавиця, IST Publishing, Харьків), Євгенія Бєлорусець (авторка, Prostory, Hudrada, Київ / Берлін). Модеруватиме дискусію Катерина Яковленко (журналістка, дослідниця, Київ).

Під час заходу презентуватиметься книжка мисткині Євгенії Бєлорусець «Щасливі падіння». У фокусі текстів – історії жінок, що вважають себе свідками власного життя і «великої історії», що змусила їх змінити біографію, прочитання дійсності, місце проживання. Сюжетні лінії розгортаються навколо травматичних подій в Україні, вплив яких віднаходимо у фрагментах розмов, життєвих досвідах та повсякденних ситуаціях.

На тлі розмови про книжку відбудеться презентація діяльності видавничої ініціативи IST Publishing. Це нове українське видавництво, що прагне формувати коло однодумців для розширення поля діалогу про процеси у сучасному мистецтві. У програмі видавництва – ключові перекладні тексти сучасності, що говорять про критику, кураторські практики та філософію мистецтва. Наразі це єдине українське видавництво з подібною видавничою програмою.

Ми говоритимемо про книжку Євгенії Бєлорусець, про важливість незалежних культурних інституцій та про мистецькі позиції, що формуються у діалозі з такими об’єднаннями. Також ми розкажемо про редакційну політику таких ініціатив, як Простори та Худрада. 

 

Євгенія Бєлорусець – фотографка, авторка, спів-засновниця літературно-художнього видання Простори (2008), учасниця кураторської групи Худрада (2009). Живе в Києві та Берліні. Її роботи, головним чином присвячені критичному погляду на актуальну історію, мали міжнародні премії та відзнаки, і широко виставляються в Україні і за її межами.

Катерина Носко – мистецтвознавиця, співзасновниця та головна редакторка незалежного видавництва IST Publishing (Харків), що спеціалізується на аналітиці сучасних культурних та мистецьких процесів. Кураторка виставкових проектів та освітніх програм, співавторка книги, присвяченої сучасним кураторським практикам в Україні «Де кураторство» (2017) 

Катерина Яковленко – журналістка, публіцистка, наукова  співробітниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre, аспірантка кафедри нових медіа Львівського національного університету ім.Івана Франка. Співпрацює із видавничим проектом «Медуза». Працювала у газеті «День» власною кореспонденткою у Донецьку та заступницею веб-редактора (2012-2014) та у Фонді ІЗОЛЯЦІЯ координаторкою проекту «Донбаські студії» (2014-2015). Виступила упорядницею збірки текстів «Гендерні дослідження. Донбаські студії».