09 June 2019

Дискусія «Теоретизуючи руїни: Інституційні архіви»

 

Національний художній музей України,
вул. Михайла Грушевського, 6, м. Київ
14 червня, 17:00

У межах семінару «Creating Ruin: Теоретизуючи руїни» Метод Фонд запрошує до дискусії «Теоретизуючи руїни: Інституційні архіви» – розмови з інституціями, залученими в процеси історизації, про принципи архівації та їхню роль у формуванні наративу про сучасне мистецтво в Україні.

Яка швидкість архіву? Активізація дослідницьких проєктів останніх років демонструє прискорення та прагнення заповнити численні лакуни в історії сучасного мистецтва України. Стрімке пакування процесів і явищ в окремі наративи (які не так конфліктують, як не помічають один одного) можна інтерпретувати як бажання наздогнати – нормалізувати українське мистецтво заради його демонстрації. Така інтерпретація може бути хибною, проте вона виникає із самої ситуації, де залишаються непроговореними принципи, на яких базуються такі проєкти, їхні методи діяльності, стратегії розвитку та цілі. Державні, приватні та самоорганізовані ініціативи мають різну оптику, можливості та гучність голосу, але їхня діяльність уже сьогодні фіксує певні (часто однозначні) інтерпретації минулого, що безпосередньо впливає на поле сучасного мистецтва. Як цей вплив рефлексується самими дослідниками/-цями? Як узагалі такі ініціативи бачать себе серед інших акторів?

 

Метод Фонд запросив до дискусії дослідницькі ініціативи та митців, що працюють із проблематикою історизації мистецтва та політиками архіву. Ми запитали «як інституції співвідносять свою діяльність із полем сучасного мистецтва в Україні?» та пропонуємо поговорити про те, як, ким та якою створюється історія сучасного мистецтва.

Учасниці та учасники події:
Оксана Баршинова - історикиня та кураторка, завідувачка відділу мистецтва ХХ-ХХI століть НАМУ
Лізавета Герман, Марія Ланько - кураторки, засновниці Відкритого архіву
Микита Кадан - художник, член групи Р.Е.П. та кураторського об‘єднання Худрада
Ларіон Лозовий -  художник та незалежний дослідник
Ксенія Малих - мистецтвознавиця,  керівниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre
Лада Наконечна - художниця, учасниця групи Р.Е.П. та кураторського об‘єднання Худрада, співзасновниця Метод Фонду
Антон Усанов - куратор галереї Art Jump
Катерина Яковленко - співробітниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre, журналістка

Модератор: Павло Хайло – художник, дослідник

Вхід вільний.
Реєстрація за лінком.

 

Creating Ruin – проєкт Метод Фонду, який був запущений у співпраці з Reading International у 2018 році. У цьому проєкті Метод Фонд збирає на постійній основі колекцію робіт художників/-ць, дослідників/-ць для яких архів є критичною мистецькою формою. Сайт:  http://creatingruin.net/ukr

Семінар «Creating Ruin: Теоретизуючи руїни» має на меті об’єднати дослідників/-ць та художників/-ць, зацікавлених в обговоренні політичних та естетичних підходів до теоретизації пам’яті та історії країн Східної та Центральної Європи, зокрема в Україні.

Семінар відбувається за підтримки Програми ґрантів Harald Binder Cultural Enterprises (www.hbce.com.ua)