31 травня 2017

Лекційна програма «Соцреалізм. Здаватися іншим»

0203

Пояснення певної мистецької практики та естетичної системи як явищ неприродних, конструйованих і силоміць накинутих іззовні походить з нагальності ствердження автономного характеру мистецтва – принципової позиції у відносинах мистецтва й соціальної реальності. Ґрунтоване на такій позиції сьогоднішнє перевинайдення історії мистецтва ризикує знівелювати значення власної організації мистецького процесу і тих організаційних структур, які конституюють видиму безпосередність виробництва, репрезентації та сприйняття творів мистецтва.

Спроби переозначити мистецький процес ХХ сторіччя, як і окреслити актуальні процеси в мистецтві, здаються тим безсилішими, чим далі вони замовчують тяглість організаційних структур мистецтва.

Національний художній музей України та Метод Фонд запрошують на лекційну програму семінару «Соцреалізм. Здаватися іншим», що порушує питання організації та управління в мистецтві: історії радянської бюрократичної системи та її продовження в післярадянських процесах.



02 червня

17:00 – лекція Естер Лазар «Зміни позицій. Критичні відносини та їх післяжиття в академії мистецтв після завершення демократизації. Угорський контекст»

Естер Лазар – кураторка, викладачка кафедри теорії мистецтв та кураторських досліджень в Угорському університеті образотворчих мистецтв.

Лекція проходитиме англійською з перекладом на українську.

03 червня

15:00 – лекція Захара Поповича «Актуальна історія радянської бюрократії»

Захар Попович – кандидат економічних наук, дослідник у Центрі соціальних і трудових досліджень, активіст ГО «Соціальний рух».

16:30 – доповідь Олени Годенко-Наконечної «Національна спілка художників України як наступник»

Олена Годенко-Наконечна – мистецтвознавиця, культурологиня, членкиня НСХУ.



Додаткова інформація:

Лекційна програма відбудеться за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung з коштів Міністерства зовнішніх справ ФРН в рамках семінару «Соцреалізм. Здаватися іншим», який є частиною проекту «ПЕРЕДМОВА», організованого Метод Фондом.

«Передмова» – тривалий дослідницько-мистецький та освітній проект Метод Фонду з критичного (пере)осмислення і прояснення ключових понять культурного і політичного поля.

Детальніше про проект – за посиланням
Про семінар «Соцреалізм. Здаватися іншим».

На афіші: Солодовник С. «Весняні кущі», 1983, Хмельницький обласний художній музей