22 травня 2018

Лекція Анжели Арутунян

Метод Фонд та Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні запрошують на лекцію «Соцреалізм, комуністичний ідеал та фігури антирадянської свідомості» з історикинею мистецтва Анжелою Арутунян

25 травня о 17:00
Національний художній музей України
вул. М. Грушевського, 6, Київ

33030056 10155471343358144 6670556876133892096 o

Подія відбувається у межах публічної програми тривалого дослідницько-мистецького проекту Метод Фонду «Соціалістичний реалізм: здаватися іншим» (2017-2018), яка розглядає тяглість і трансформації радянської системи художнього виробництва, репрезентації та мистецької освіти, а також різні способи осмислення соціалістичного реалізму в дослідницьких і кураторських практиках пострадянських країн.

“Соцреалізм був визнаний за офіційну доктрину в Радянському Союзі в 1934 році та з тих пір визначав набір ідеологічних і змістотвірних імперативів у сфері культури. При цьому художня теорія соцреалізму сприймала ідеал так, що його неможливо звести до соціальних і економічних детермінант і так само неможливо повністю підпорядкувати політичним імперативам теперішнього. У цій лекції я доводжу, що художня теорія соцреалізму підтримувала комуністичний ідеал через ідеал естетичний, який іще потребує своєї історичної актуалізації. У такий спосіб соцреалізм показував комунізм горизонтом майбуття. Детальне історичне й теоретичне вивчення художньої теорії соцреалізму наражається на його пізніший подвійний характер: він існував у межах політичної й ідеологічної логіки сталінізму та водночас боровся із нею. Повне ототожнення художньою теорією соцреалізму комуністичного ідеалу з традиціями сталінізму розв’язує питання і естетичного, і політичного горизонтів сьогоднішнього переосмислення комунізму в умовах постсоціалізму. Ця сучасна постановка проблеми тягнеться від неофіційних і напівофіційних мистецьких практик в СРСР протягом 1980-х, де образом розпаду комуністичного ідеалу стали зомбі чи ходячі мерці. В художніх практиках вірменського культурного руху “Третій поверх”, так само і у творчості режисерів-некрореалістів із Санкт-Петербурга, цей образ став головним означником антирадянської свідомості та й загалом протидією комуністичному проекту” (А. Арутунян).


Анжела Арутунян – доцентка кафедри образотворчого мистецтва та історії мистецтва в Американському університеті Бейрута, Ліван. Редакторка видання ARTMargins (MIT Press). Сфери наукових інтересів: естетика та політика, мистецтво й автономія, постсоціалістичне мистецтво, сучасне мистецтво Середнього Сходу, марксистська естетика.

Про семінар Метод Фонду «Соцреалізм. Здаватися іншим»

Мова лекції – англійська із синхронним перекладом на українську.
Вартість: за вхідним квитком
Реєстрація за посиланням