01 жовтня 2017

Запрошуємо на суд у справі щодо знищення твору "Коліївщина: Страшний Суд"

2 жовтня, в понеділок, об 11:00 в Печерському районному суді міста Києва розпочнеться судовий розгляд справи "Про встановлення факту цензури та відшкодування моральної шкоди".

Привід – заборона для показу та знищення твору "Коліївщина: Страшний Суд" у Мистецькому Арсеналі.

25 липня 2013 року Наталія Заболотна, на той час директорка Мистецького Арсеналу, віддала розпорядження замалювати чорною фарбою роботу "Коліївщина: Страшний суд", розміром 11х5 м. Інтерпретуючи Страшний Суд у сучасній Україні, художник Володимир Кузнецов створював цей твір на запрошення Мистецького Арсеналу для виставки "Велике і Величне", присвяченій 1025-річчю Хрещення Русі. До відкриття виставки були заплановані візити президента Віктора Януковича, високого духовенства, можновладців України та Росії.

Прийшовши 25 липня в Арсенал для завершення своєї картини, художник за вказівкою директорки не був допущений до місця роботи.

Згодом керівниця держінституції озвучила кілька версій свого вчинку: невідповідність задумці куратора, образа релігійних почуттів, невстигання художника перед відкриттям, а також нелюбов до Батьківщини.

92d03bd koliivshchyna

Розголос про зухвале знищення художнього твору спричинив широкий резонанс в Україні та за її межами, вийшовши за рамки мистецьких осередків. Культурне середовище в Україні розділилося на тих, хто підтримує самовільне рішення директорки заради "спасіння Арсеналу", на нейтральних споживачів інституційних ресурсів та на радикально опозиційне крило.

Паралельно з бойкотом тривав кількарічний судовий процес щодо захисту авторських прав художника. Він завершився в 2016 році частковим задоволенням судових вимог, без визнання порушення авторських прав. Наразі створено новий позов – про визнання факту цензури.
Останнє бойкотувало Мистецький Арсенал, а умовою зняття бойкоту проголосило певну кількість позицій, серед яких – визнати акт знищення роботи цензурою.


Цивільний кодекс, стаття 309:

  1. Фізична особа має право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.
  2. Фізична особа має право на вільний вибір сфер, змісту та форм (способів, прийомів) творчості.
  3. Цензура процесу творчості та результатів творчої діяльності не допускається.

 

Джерело: http://life.pravda.com.ua/columns/2017/09/27/226667/