19 листопада 2017

Вслуховуючись у місце: прогулянка, лекція, концерт

У неділю події в межах звукового вікенду Радіо Інтернаціонал розпочнуться о 14:00 біля входу до УКРІНТЕІ («Тарілка») та продовжаться у приміщенні Тарілки. 

Воркшоп «Вслуховуючись у місце» від музиканта та дослідника Еліа Моретті (Італія/Чехія) продовжить його лекція о 18:30 про екологічний підхід до звуку та музики. 
О 20:00 відбудеться концерт "Мутації" від Дейва Філіпса, що досліджує часово-просторове співвідношення органів чуття людини та комахи.

23517934 142048296445144 1166083023666876864 n

Як виокремити ритм у густині урбаністичного досвіду? Як ритми пов’язані з нашим життям, уявою, минулим, почуттями? Звуковий пейзаж містить їх безліч – вони походять із найрізноманітніших звукових подій. Воркшоп розвиває вслуховування у довкілля, спонукаючи до глибшого розуміння його, загострюючи увагу на швидкості ритмів, змінах та перетинах, яких вони зазнають. 
Ця звукова прогулянка присвячена ритмам, що притаманні звуковому пейзажу нашого повсякдення. У теоретичному роздумі вона пов’язує часові виміри, характеризуючи ритми минулого та генеруючи уяву про майбутнє. 

Місце проведення: Либідська площа. 
Місце зустрічі: біля входу до УКРІНТЕІ («Тарілка»), вул. Антоновича 180.
За бажання із собою можна взяти пристрої запису звуку. 

О 18:30 звукову прогулянку продовжить лекція Еліа Моретті, присвячена екологічному підходу до звуку та музики, практикам польових записів, концепції "уявних фольклорів".

Будь-яка музична система базується на системі понять, які поєднують музику зі спільнотою, вписуючи її у життя. Еліа Моретті досліджує матеріальний аспект звуку, що лежить поза поняттям репрезентації. 

Польові записи дозволяють віднаходити простір повсякдення, у якому розмиваються відмінності між документальним та уявним, прозою та поезією, мистецтвом та антропологією. Концепція «уявних фольклорів» розглядає музику не лише як констеляцію звуків, але і як феномен людської поведінки. 

Робоча мова: англійська. 

Концерт Дейва Філіпса почнеться о 20:00. "Мутації" є спробою уявити, як ми чули б комах, якби самі були комахами. Досліджуючи людяне та тваринне, цей виступ бере основу із польових записів у тропічних широтах, граючись у звуковій площині з вимірами часу та простору, швидкістю програвання, розміром, частотою, світловим тлом. 

Участь у всіх подіях безкоштовна.


Еліа Моретті присвятив свою музику міждисциплінарним мовам, таким як перфоманс та мистецтво. Його академічний бекграунд поєднує міста Мілан, Сієна та Копенгаген. Досліджуючи етномузикологію та культурну антропологію, останні 3 роки працює над проектами довкола акустичної екології та уявних фольклорів у Моравії, Богемії та Мармарощині. Належить до театральної групи Divadlo Continuo. 

Дейв Філіпс – звуковий активіст із Цюріха (Швейцарія). Він досліджує та мислить існування і поведінку з позиції людинозвіра, розглядаючи звук як комунікацію у її безпосередній та первинній формі, як мову, інструмент метафізики.