10 жовтня 2018

Фестиваль «Варшава в будові» – публічна програма виставки «Сусіди»

Відкриття варшавської частини фестивалю WARSZAWA W BUDOWIE – виставки «Сусіди» – відбудеться 13 жовтня в павільйоні «Цепелія» у центрі польської столиці. Виставка триватиме до 11 листопада. 

Різке зростання міграційної хвилі з України в Польщу – зовсім не односторонній процес. Він суттєво змінює економічне, політичне та соціальне функціонування обох країн. 

Розподілений між Варшавою та Києвом, 10-й фестиваль «Варшава в будові» відповідає на цю ситуацію, відображаючи зміни, що відбуваються з польським та українським суспільствами, на рівні логіки самого проекту. Ідея «сусідства» в його межах розглядається радше як стан постійного руху, прекарності та трансформації, аніж як постійне, стабільне співіснування.

VCRC2

«Цепелія» – післявоєнний модерністський павільйон, що мав слугувати місцем конструювання нової польської ідентичності. Після розірвання Варшавського договору це приміщення, символічно, трансформували в залу з ігровими автоматами.

Київська частина фестивалю відбулася у вересні 2018 року на території, що є одним із найбільш симптоматичних наслідків соціального та урбаністичного колапсу 1990-х років. Вулиця Петрівська, що колись була жвавою артерією між Подолом та Верхнім містом, після серії геологічних та соціальних катаклізмів перетворилася на непролазні хащі.

13 жовтня два міста зустрінуться на виставці «Сусіди», що, серед іншого, осмислює різні способи, у які за допомогою локальних та транснаціональних ринкових механізмів, а також минулих й теперішніх ідеологій, трансформується поняття архітектури та позиціонування її творців.

Учасники_ці виставки: Флоріан Юр'єв, Дана Косміна, Олександр Бурлака, Олексій Биков, Ксенія Гнилицька та Аліна Якубенко, Тарас Каменной, Давид Чичкан, Оксана Брюховецька, Анна Сорокова, Микита Кадан, Валентина Петрова, Marginal Act, Сергій Попов та Микола Рідний (Україна), Бабі Бадалов (Франція), Хіто Штеєрл, Марина Напрушкіна (Німеччина), Сантьяго Сьєрра (Іспанія), Ґал Кірн та Fokus Grupa (Хорватія), Філ Коллінз (Велика Британія), Олівер Ресслер (Австрія), Лукаш Суровєц у співпраці з Олександрою Овсянніковою та Мартою Романків, TV Kryzys, Алека Поліс, Пйотр Висоцький, Артур Жмієвський (Польша).

Куратор виставки та фестивалю – Центр візуальної культури. 

Повний текст концепції виставки


Фестиваль архітектури та урбаністики «Варшава в будові» проводиться Музеєм сучасного мистецтва Варшави спільно з Музеєм Варшави з 2009 року. Більше інформації про фестиваль 

14 жовтня, на наступний день після відкриття виставки «Сусіди» в павільйоні «Цепелія» у Варшаві, Наталія Нешевець та Сергій Климко (Центр візуальної культури, Україна) презентуватимуть київську частину проекту «Сусіди», що відбулася у вересні у форматі урбаністичного воркшопу на покинутій вулиці Петрівській, та дискутуватимуть про інтервенції у напівпублічні простори із архітектором Томашем Свєтліком (Польща). Після презентації відбудеться показ фільму Олексія Радинського «Зсув» (2016) та дискусія «Двері в двері» за участі кураторок Оксани Брюховецької, Анни Кравець і Ганни Циби (Центр візуальної культури, Україна), художників_ць Микити Кадана, Дани Косміної (Україна) та Алеки Поліс й Вальдемара Татарчука (Польща). Учасники_ці дискусії обговорять теми, відображені в експозиції виставки, зокрема сучасні потоки міграції в європейські міста, ідеологічну битву, що розгортається у публічному міському просторі у вигляді міжетнічної ворожнечі, недопредставленість участі жінок у формуванні міського простору та ін. Окрім того, в цей день відбудеться перша кураторська екскурсія експозицією виставки.

15 жовтня перед Міністерством сім’ї, праці та соціальної політики Польщі відбудеться перформанс польської художниці Алеки Поліс «Rosa Rotes», що представляє собою мистецький протест проти принизливого ставлення до робітників.

20 жовтня Ева Перлінська-Кобєжинська (Польща) проведе екскурсію місцями усунених і (поки що) наявних пам’ятників Польської Народної Республіки «Небажана спадщина», а 21 жовтня – прочитає лекцію про модерністську архітектуру післявоєнної Варшави з акцентом на павільйоні «Цепелія», де експонується виставка «Сусіди». 

27-28 жовтня відбудуться покази та презентації українських урбаністичних проектів «Київ у будові», а саме: фільмів «Ленінопад» (2017, реж. Світлана Шимко), «Ма» (2017, реж. Марія Стоянова), «Varta1, Львів, Україна» (2016, реж. Юрій Грицина) та презентації досліджень української модерністської архітектури – «Радянський модернізм, бруталізм, постмодернізм» Олексія Бикова і «Балконний шик» Олександра Бурлаки й дискусія за участі Олексія Бикова, Олександра Бурлаки (Україна) й Томаша Фудали(Польща) «Місто і його ландшафт: економічні та ідеологічні суперечки щодо модерністської архітектури та пам’яті у Києві й Варшаві».

3 листопада відбудеться презентація ініціативи «Нове сусідство / Моабіт» художниці Марини Напрушкіної (Німеччина), учасниці виставки «Сусіди».  А4 листопада – дискусія про польську політику щодо українських мігрантів та біженців за участі Іґнаци Южвяка, Антоні Вєшторта, Мирослави Керик і Пйотра Вуйчіка (Польща).

Напередодні закриття виставки, 10 листопада, відбудеться симпозіум «Деконструюючи антикомунізм» за участі Джоді Дін (США), Мачея Ґдули (Польща), Девіда Оста (США), Яна Сови (Польща). Від «декомунізації» в Україні до німецького «НДР ніколи не існувало», як антикомунізм прокладає шлях неофашизму, нормалізуючи воскреслі еманації старих ідеологій ненависті? Навіщо він потрібен у сучасних дискримінаційних практиках в ситуації антимігрантського консенсусу та повернення антисемітизму? Критикуючи політичні сили, що визначають нинішній глобальний статус-кво, дискутанти_ки розглянуть європейське несвідоме у його сучасному режимі. Цей день завершить показ та обговорення фільму Філа Коллінза (Велика Британія) «Церемонія» (2017), що документує подорож створеної 1970 року скульптури Фрідріха Енґельса з українського села, де її усунули з публічного простору в процесі «декомунізації», до Манчестера, де її встановили на одній із центральних площ як постійний пам’ятник.

У неділю, 11 листопада, виставка «Сусіди» закриється кураторською екскурсією. Учасники_ці Центру візуальної культури запропонують свою перспективу на проблематику виставки крізь призму мистецьких висловлювань, що стосуються ситуації в Україні та є наслідком незгоди з політичною ситуацією в країні, яка посилюється нинішнім військовим конфліктом, а також поспішною політикою декомунізації та руйнівною хвилею ультраправих рухів.

Розклад та детальний опис програми